Curriculum vitæ – mitt CV
Jag föddes 1941 och växte upp i Önnestad, en by strax väster om Kristianstad. Samma år som jag fyllde 11 år började jag på realskolan i Kristianstad. Efter fyra år sökte jag till läroverkets 4-åriga latinlinje, men jag var en strulig tonåring och mina betyg räckte inte för att komma in. Min resoluta mor bestämde då att jag skulle skickas till hennes äldsta syster i Öxnered utanför Vänersborg och gå mitt första gymnasieår i denna stad. Så blev det och därmed blev det också mer ordning på mig. Betygen blev bättre och från och med andra ring kunde jag återvända till Högre allmänna läroverket i Kristianstad.
I maj 1960 tog jag studenten på på latinlinjen vid Högre allmänna läroverket i Kristianstad. På hösten samma år började jag studera historia vid Lunds universitet. Jag var först inriktad på att bli lärare men efter något år bestämde jag mig i stället att studera för en pol. mag-examen. 1966 tog jag ut en sådan examen i ämnena historia, statskunskap, nationalekonomi och statistik.
Min dåvarande man fick på sommaren 1966 arbete i Falun och vi flyttade dit. Jag lyckades samma höst få arbete som 1:e socialintendent i Falu kommun. Min utbildning var inte helt adekvat för detta yrke men för mig och andra socialarbetare med liknande bakgrund ordnade arbetsgivaren kompletterande utbildning i bl.a. socialrätt, socialpsykologi och socialt arbete. Efter några år flyttade jag och min dåvarande man till Linköping. Jag fick anställning vid stadens socialförvaltning och arbetade först med socialvård men blev efter något år ombedd att arbeta med personaladministrativa frågor. 1973 flyttade vi vidare till Stockholm. Där fick jag anställning vid Statens personalnämnd (SPN) som mot slutet av 1970-talet ombildades till Statens institut för personaladministration och personalutbildning (SIPU). Min man och jag skilde oss 1976. Fram till 1986 behöll jag det efternamn – Thulin – som jag antog när jag gifte mig 1965.
Något år efter det att SIPU bildades började jag läsa musikvetenskap vid Stockholms universitet. Jag läste grundkursen på kvällstid och på halvfart och tyckte snart att det var så givande och roligt att jag begärde tjänstledighet från min anställning på SIPU för att bedriva heltidsstudier i musikvetenskap. 1983 lämnade jag mitt byråkratjobb på SIPU. Då hade jag flyttat till Lund och fortsatt med mina studier i musikvetenskap vid universitetets musikvetenskapliga institution samtidigt som jag på halvtid fortsatte på SIPUs lokalkontor i Malmö. Från 1984 hade jag lärarjobb i främst musikhistoria bl. a. på musikhögskolan i Malmö. 1985 antogs jag som doktorand i musikvetenskap i Lund.
Åren 1989–1991 vistades jag som stipendiat vid University of California, Santa Barbara (UCSB) och klarade där av alla kurser för en amerikansk doktorsexamen i Musicology. Dessa kurser kunde jag föra över till en svensk doktorsutbildning i musikvetenskap. Jag återvände till Lund hösten 1991 och var en tid anställd som timlärare på den musikvetenskapliga institutionen samtidigt som jag skrev på min avhandling.
1993 gifte jag mig med Gunnar Olofsson som jag levt samman med sedan hemkomsten från Californien.Vi köpte ett trevligt radhus i Lund som vi fortfarande bor i. Jag började också detta år arbeta som förlagsredaktör på Arkiv förlag i Lund. Jag hade heltidsarbete där men lyckades också hitta tid att bli klar med min doktorsavhandling om tonsättaren John Fernström som bl.a. varit verksam i Lund. Min avhandling – Mellan provins och parnass. John Fernström i svenskt musikliv (Lund: Arkiv förlag) – låg färdig 1997 och samma år fick jag ut min doktorsexamen i musikvetenskap vid Lunds universitet.
Efter doktorsexamen fortsatte jag under drygt ett år på Arkiv förlag. 1999 blev jag engagerad som forskare i ett stort projekt om Sveriges radios utbildningsprogram. Denna forskning redovisade jag i ett par artiklar och i monografin ”Våra glada visor klinga.” Skolradions sångstunder 1934–69 (Lund/Stockholm: Stiftelsen Etermedierna i Sverige, 2002). När jag 1999 också fick en forskarassistenttjänst på halvtid i Lund lämnade jag helt min anställning vid Arkiv förlag.
Följande år, dvs 2000, blev jag docent i musikvetenskap vid Lunds universitet. Året därpå började jag arbeta som gästlektor vid Växjö universitet. Gunnar och jag flyttade till Växjö 2002 och hyrde ut vårt hus i Lund. Från 2004 utökades min tjänst på Växjö universitet till heltid och jag befordrades samtidigt till professor i musikvetenskap. Jag gick i pension i maj 2008 men fortsatte aktivt med forskning även därefter. Det håller jag fortfarande på med.
I mina arbetsuppgifter inom musikavdelningen vid Växjö universitet ingick att bygga upp ämnet musikvetenskap till C-D-nivå och svara för undervisning inom detta ämne. Jag var fram till 2007 programansvarig för ett 3-årigt utbildningsprogram för kulturledare i vilket ämnet musikvetenskap hade en viktig roll. Vidare medverkade jag i planeringen och i viss utsträckning även i undervisningen inom ämnet Musik i lärarutbildningen. I mina arbetsuppgifter ingick att fungera som vetenskaplig ledare för musikavdelningen. Tid för egen forskning gavs också. Jag var ganska flitig i att ansöka om forskningsanslag och hade turen att flera av dessa ansökningar beviljades.
Den forskning med direkt koppling till Växjö som jag lagt mycket tid på under senare år men som nu äntligen är avslutat för min del är det infrastrukturella projektet Digitalisering och nätpublicering av medeltida ballader. I januari 2013 blev jag klar med redigeringen av en antologi med texter som knyter an till detta projekt. Boken – Gamla visor, ballader och rap. Från muntlig förmedling till publicering på nätet – gavs ut i september 2013 pår Gidlunds förlag. Den innehåller 7 längre artiklar varav jag står som ensam författare till två och är medförfattare till ett bidrag.
År 2009 flyttade vi tillbaka till Lund . Här har jag mer aktivt gripit mig an projekten Pedagogik för det populära: Hagström, undervisningen och det musikpedagogiska fältet och Bildande symfonimusik. Svenska orkesterinstitutioners folkbildningsambitioner under 1900-talet. I anslutning till det senare beforskar jag också bildandet av musikaliska sällskap i de större svenska städerna från ca 1790 och den verksamhet med orkestrar och körer som de byggde upp. I år (2015) har jag publicerat en artikel som knyter an till detta projekt och ytterligare en artikel publiceras senare i år eller i början av nästa år i en festskrift som det musikaliska sällskapet i Visby planerar ge ut till sitt 2000-årsjubileum (det bildades 1815).
Under de två senaste åren har jag också ägnat en hel del tid till att skriva biografier om ett antal bortglömda svenska tonsättare inom ramen för projektet Levande Musikarv som är ett samarbetsprojekt mellan Kungl. Musikaliska akademien, Musik- och teaterbiblioteket, Svensk Musik och Sveriges Radio. Dessa biografier finns publicerade på nätet men du kan också komma år dem via mitt Textarkiv.
Du kan följa mitt brokiga yrkesliv år för år på sidan Mitt yrkesliv år för år. En lista på mina studier och akademiska meriter finns också.
Jag har skrivit drygt 40 längre och kortare texter. Några är utgivna som böcker, andra är bidrag till antologier och lexikon, tidskiftsartiklar, recensioner, konferensbidrag och läromedel. Texterna finns förtecknade i en Bibliografi. En hel del av texterna är tillgängliga i pdf-format i mitt Textarkiv.
Uppdaterad 2015-09-17
Sidhuvudbild: Utblick över havet vid Knäbäckshusen. Långt i fjärran Simrishamn.
""